De Amerikaanse Ambassade (Wassenaar) en het Amerikaanse consulaat in Amsterdam

De VS zijn in Nederland vertegenwoordigd via de Amerikaanse Ambassade (US Embassy) in Den Haag en het Amerikaanse consulaat (US Consulate) in Amsterdam. Beide vestigingen van de Amerikaanse vertegenwoordiging in Nederland hebben een eigen doel. Lees op deze pagina waar u moet zijn voor welke zaken.

Waarom niet naar de Amerikaanse Ambassade in Wassenaar?

De Amerikaanse ambassade wordt ook wel “US Embassy The Hague” genoemd. Deze vertegenwoordiging van de Verenigde Staten is gevestigd in Wassenaar, bij Den Haag. Sinds de verhuizing van de ambassade in 2018 is het oude adres (Lange Voorhout te Den Haag) niet langer te bezoeken. De Amerikaanse Ambassade heeft als doel:

  • De banden tussen de Amerikaanse en Nederlandse overheid te versterken
  • Economische samenwerking tussen de VS en Nederland te stimuleren
  • Terrorisme, misdaad en drugshandel te bestrijden

Let op: de Amerikaanse ambassade kan niet worden bezocht zonder afspraak. Ook worden door US Embassy geen visums uitgereikt, dat valt namelijk onder consulaire dienstverlening en is derhalve een taak van het US Consulate in Amsterdam.

De adresgegevens van

De ambassade in Wassenaar

Het consulaat in Amsterdam

Waarom naar het Amerikaanse consulaat in Amsterdam gaan?

Het Amerikaanse consulaat wordt ook wel “US Consulate Amsterdam” genoemd. Deze vertegenwoordiging van de Verenigde Staten is gevestigd aan het Museumplein in Amsterdam. Op deze locatie worden alle consulaire vraagstukken afgehandeld en de visums toegekend.

Personen die naar de Verenigde Staten van Amerika wensen te reizen hoeven meestal geen afspraak te maken bij een consulaat of ambassade, omdat ze in plaats van een visum gebruik kunnen maken van een ESTA.

Alleen reizigers die niet voldoen aan de ESTA-voorwaarden moeten een visum aanvragen en daarvoor moet wel altijd een afspraak worden gemaakt bij het US Consulate. De reden dat elke reiziger voor een visum daadwerkelijk zelf naar het US Consulate moet komen is dat biometrische gegevens worden afgenomen, waaronder vingerafdrukken. Ook vindt voor elk visum een interview plaats, waarin wordt gepeild wat de intenties zijn om de Verenigde Staten in te reizen.

Het is niet mogelijk om vragen over het visum per e-mail of telefonisch te stellen aan een consulaire medewerker van het Amerikaanse consulaat. Informatie over de procedure voor het aanvragen van de verschillende visums voor Amerika wijzigt regelmatig, raadpleeg voor de meest recente ontwikkelingen de website van het consulaat.

Om een visum te kunnen aanvragen:

  • Ga eerst na of een ESTA voldoet
  • Vul een DS-160 of DS-260 formulier in
  • Maak een afspraak bij het consulaat
  • Haal het visum op in Amsterdam

Urgente problemen of spoedaanvragen voor visums

De Amerikaanse ambassade en het Amerikaanse consulaat generaal hebben alleen urgente ondersteuning bij problemen van ingezetenen van de Verenigde Staten. Reizigers die een fysiek visum voor Amerika nodig hebben kunnen onder geen enkele voorwaarde voorrang te krijgen dan middels een reguliere aanvraag.

Urgente vragen over visums kunnen bovendien niet rechtstreeks worden gesteld aan de ambassade of het US Consulate. Veel informatie over de visums voor Amerika staat op deze website, de aanvraagprocedure kan alleen worden gestart via de website van het consulaat in Amsterdam. De snelste manier om een reistoestemming voor de VS te verkrijgen is door een ESTA aan te vragen.

Let op, deze website maakt geen deel uit van de Amerikaanse Ambassade “US Embassy” in Amsterdam, en ook niet van het Consulaat Generaal “US Consulate” in Wassenaar. VisumService.nl is een commercieel visumbureau en kan reizigers naar de VS alleen helpen bij het verkrijgen van een ESTA.

Bezoekadres:
Anna Paulownastraat 63
2518 BC Den Haag
Dóór de grijze deur om aan te bellen!

Openingstijden:
Maandag – Vrijdag 9:00 – 17:00

Routebeschrijving

U kan ons bereiken op:
Tel +31(0)6-393 39 184
Tel +31(0)70 215 49 95
[email protected]